Giriş yapmadınız.

Sayın ziyaretçi, MUT İLÇEMİZ NET sitesine hoş geldiniz. Eğer buraya ilk ziyaretiniz ise lütfen yardım bölümünü okuyunuz. Böylece bu sitenin nasıl çalıştığı konusunda ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Eğer sitenin tüm olanaklarından faydalanmak istiyorsanız, kayıt yaptırmayı düşünmelisiniz. Bunun için kayıt formunu kullanabilir ya da bu bağlantıya giderek kayıt işlemi hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Eğer önceden kayıt yaptırdıysanız buradan giriş yapabilirsiniz.

1

Saturday, May 24th 2008, 3:18pm

Ceviz Yetistirme Teknigi

Ceviz pek çok vitamin ve mineral maddeler bakımından son derece zengin yapısında, yüksek protein ve yağ içeren, çok besleyici bir meyve türüdür. Ülkemizde ceviz yetiştiriciliği son yıllara kadar hep tohumdan yapılmaktaydı. Son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda üstün vasıflı cevizler seleksiyonla belirlenmiş ve bu çeşitlerin yaygınlaştırılmasına başlanmıştır.

Ceviz ağacının en önemli özelliği değişik iklim ve toprak şartlarına kolayca uyum sağlamasıdır. 400 ile 1800 saatlik bir soğuklama gereksinimi vardır. Deniz seviyesinden 1700 m yükseklikteki alanlara kadar yayılım göstermiştir. Cevizler hem yüksek, hem de düşük sıcaklığa hassastır. +36°C'den sonra yapraklarda yanmalar başlar.

Taban suyu seviyesi 2.5-3 m'den yukarı olmayan, fazla su tutmayan, çakıllı-alüvyonlu toprakları sever. Aşın nem ve kök bölgesindeki durgun sular ceviz için büyük tehlike oluşturur.

Çeşit seçimi ceviz üretiminde esas konudur, iyi bir çeşitte olması gerekenler; ağaç tacının düzgün gelişmesi, soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı olması, üstün verimli ve kaliteli meyveler yapması, meyvelerin ince kabuklu olması, iç kısmın kabuktan kolay ayrılması, meyve ağırlığının en az 10 g, iç randımanın ise %50'nin üzerinde olması istenir. Ülkemizde yapılan seleksiyon çalışmaları ve yurt dışından getirilen yabancı çeşitlerin adaptasyonu sonucunda birçok ceviz çeşit ve tipleri seçilmiştir.

Bu çeşitlerden bazdan şunlardır: Yalova 1, Yalova3, Yalova4, Bilecik ve Şebin.

Cevizlerde erkek ve dişi çiçekler aynı ağaç üzerinde ve fakat farklı yerlerdedir. Bu çiçeklerin olgunlaşma zamanları da genellikle farklı olmaktadır. Bu bakımdan ceviz bahçesi tesisinde mutlaka karşılıklı birbirini tozlayabilecek çeşitlerin kullanılması önem taşır. Seçilecek çeşidin soğuklama süresi ile bölgenin soğuklama süresi birbirine yakın olmalıdır. Sıra arası ve sıra üzeri mesafeler 8x10, 10x10 m olacak şekilde bırakılır. Fidan dikiminde toprağın yapısına göre çukurlar en az 80 cm derinlik, 70 cm genişlik veya 60 cm derinlik, 50 cm genişlik olacak şekilde açılmalıdır. Sonbaharda ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren, ilkbahara kadar fidan dikimi yapılabilir.

Ceviz ağaçlan fazla budama gerektirmeyen bir türdür. Cevizlerde budama ilk bahçe tesisinde sadece boyunlu gözler kesilerek göz budaması şeklinde yapılır. Daha sonraki yıllarda ise ağaç üzerinde ölü ve kuruyan dalların temizlenmesi şeklinde budama yapılır.

Cevizin en fazla gereksinim duyduğu makro element azottur. Daha sonra potasyum gelir. Fosfor ihtiyacı ise azdır. Dikimde azotlu gübreleme yapılmaz. Fidanların birinci yaşından itibaren her yaş için 100 g amonyum sülfat verilir.

Cevizlerde görülen en önemli hastalık antraknozdur. Mücadelesinde bordo bulamacı kullanılır. Ceviz iç kurdu ve ceviz yaprak gal akarı ceviz ağaçlarında görülen en önemli zararlılardır. Bunlarla mücadelede insektisitler kullanılır.

Cevizlerde derim işlemine, meyve üzerindeki yeşil kabuğun 1/3'ünün çatlamasıyla başlanır. Cevizlerde en iyi derim meyve silkeleyicilerle yapılır. Hasatta kesinlikle sırık, sopa gibi cisimler kullanılmamalıdır. Sırıkla yapılan her darbe gelecek yıl ürün verecek olan sürgün uçlarının kırılmasına neden olabilir(Ferhatoğlu, 1999).

"TArih ve Tarımıyla Mut" adlı kitaptan alınmıştır.

Counter:

Hits heute: 1,636 | Hits gestern: 6,162 | Hits Tagesrekord: 32,785 | Hits gesamt: 7,125,883 | Klicks heute: 2,679 | Klicks gestern: 15,479 | Klicks gesamt: 98,935,940 | Alter (in Tagen): 1,962.22 | Gezählt seit: Jul 27th 2011, 11:39pm
Bu konuyu değerlendir
istatistikler

 

Web Stats